:: :: :: :: :: ::

Advertentie horizontaal

Foto's van noorderlicht

Het noorderlicht komt in het hoge noorden vaak voor, bijvoorbeeld in het noorden van Scandinavië en Rusland, Groenland en Canada. Toch is ook in Nederland en België wel eens poollicht te zien.

Noorderlicht in Nederland op 31 oktober 2003Een aantal keren per jaar verplaatst het noorderlicht zich wat naar het zuiden en verschijnt het bij heel helder weer laag boven de noordelijke horizon. Om dit te kunnen zien heb je een zeer transparante hemel nodig en een vrij uitzicht op de noordelijke horizon. De meeste meldingen komen van mensen aan kust van Friesland en Groningen of op de Waddeneilanden. Doorgaans oogt dit noorderlicht niet zo spectaculair en vaak alleen fotografisch zichtbaar.

Mooi schouwspel
Heel af en toe trekt het noorderlicht nog verder onze kant op en verschijnt het bij ons hoger aan de hemel. Dat gebeurt tijdens een grote zonnestorm, meestal enkele dagen na het optreden van een forse zonnevlam. Als de hemel onbewolkt en goed donker is, zie je een mooi schouwspel van groene en/of rode vlekken en banden die soms ook snel van vorm en plaats veranderen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op 31 oktober 2003 en 21 januari 2005.

Hiernaast vind je een overzicht van nachten dat er in Nederland noorderlicht is gefotografeerd. Klik op de datum voor een of meerdere foto’s van die nacht.

Mocht er een nacht ontbreken en je hebt foto’s, dan kun je ze e-mailen naar roy (at) brightsky (punt) nl. Je geeft daarmee toestemming om de foto’s op deze website te plaatsen.